Σάββατο 16 Μαΐου 18:00 – 20:00
Κυριακή 17 Μαΐου 12:00 – 15:00

Η Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ φέτος παίρνει μέρος για πρώτη φορά σε μία εμπνευσμένη πρωτοβουλία, τον θεσμό Open House Athens, ανοίγοντας τα ιστορικά βαγόνια της στο κοινό, για να ξεναγηθεί στους μοναδικούς αυτούς χώρους και να γνωρίσει ανέκδοτες λεπτομέρειες της πολυτάραχης «ζωής» τους.

Το Open House είναι μια δράση που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στην πόλη της Αθήνας.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Για ένα Σαββατοκύριακο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε περισσότερες από 21 πόλεις ανά την υφήλιο αποκτώντας συστηματικούς επισκέπτες και υποστηρικτές, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της σημασίας της αρχιτεκτονικής στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Το πρώτο Open House στην Ελλάδα διοργανώθηκε το 2012 στη Θεσσαλονίκη και δέχτηκε πάνω από 12.000 επισκέψεις, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά την πόλη και την αρχιτεκτονική της.

Στόχοι της δράσης Open House Athens είναι καταρχάς η επαφή και εξοικείωση του κοινού με την έννοια της αρχιτεκτονικής, αλλά και η προώθηση της Αθήνας και της χώρας μας γενικότερα στο εξωτερικό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και του πολιτισμού. Η Αθήνα, όπως κάθε πόλη με μακραίωνη ιστορία, διαθέτει αρχιτεκτονικό πλούτο, έχει να επιδείξει σημαντικά δείγματα αρχιτεκτονικής από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. To Open House Athens είναι μια μοναδική ευκαιρία κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας να γνωρίσουν από κοντά την αρχιτεκτονικής της, να κατανοήσουν το δομημένο περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται, να δουν με μια διαφορετική ματιά την πόλη, να οραματιστούν τις δυνατότητες της.

Η Αμαξοστοιχία - Θεάτρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί ανελλιπώς από το 1997, ως ένας πρότυπος σιδηροδρομικός πολυχώρος πολιτισμού. Πρόκειται για ένα μνημείο ιστορίας και πολιτισμού και αποτελεί πλέον ένα μουσείο, ένα κομμάτι της μνήμης της πόλης της Αθήνας. Συγκαταλέγεται στον πολιτιστικό εξοπλισμό της, παρουσιάζοντας ένα ιδιαίτερο βιομηχανικό, βιοτεχνικό, σχεδιαστικό και εικαστικό ενδιαφέρον. Με την καινοτόμο παρουσία της «έβαλε για πρώτη φορά στον χάρτη» την υποβαθμισμένη περιοχή του Ρουφ, αποτέλεσε πόλο έλξης ποικίλων πολιτιστικών δυνάμεων, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα, μετά από 18 χρόνια, να θεωρείται ένα από τα σημαντικά κέντρα πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας του τόπου. Στόχος της λειτουργίας της είναι να προσφέρει στο κοινό -και ιδιαίτερα στους νέους- εκπαίδευση και ψυχαγωγία με ποιότητα και αισθητική. Πάνω απ’ όλα όμως, είναι να διατηρήσει στην πόλη της Αθήνας τη μοναδική στον κόσμο Αμαξοστοιχία – Θέατρο.

Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν το ιστορικό παρελθόν της περιοχής Ρουφ απ’ όπου η Αμαξοστοιχία πήρε το όνομά της και θα ξεναγηθούν σε βαγόνια, που αποτελούν τεκμήριο όχι μόνο της ιστορίας των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, αλλά και της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, όπως π.χ. το αυθεντικό «Ελληνικό» βαγόνι του Orient Express και βαγόνια που ταξίδεψαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Open House Athens 2015 (16-17.05.2015), το Wagon-Restaurant της Αμαξοστοιχίας θα φιλοξενεί την αρχιτεκτονική έκθεση Project “Trenocase”.

Μετά την πρώτη επιτυχημένη παρουσίασή του στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου, το Project “Trenocase” παρουσιάζει και προτείνει την αρχιτεκτονική μεταποίηση κοινόχρηστων χώρων σε οικιστικές μονάδες.

Το “Trenocase” είναι ένα σπίτι ή είναι ένα τρένο? Είναι και τα δυο. Η λέξη προέρχεται από τη σύμπτυξη των ιταλικών λέξεων treno (τρένο) και casa (σπίτι).

Το Project “Trenocase” γεννήθηκε μέσα από την αναζήτηση τρόπων ανακύκλωσης των παλιών υλικών και της επαναλειτουργίας εγκαταλελειμμένων χώρων, όπως είναι τα παλαιά βαγόνια τρένων. Με την εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών συνθηκών και με οδηγό τα ίδια τα στοιχεία της φύσης δημιουργείται ένα σύστημα σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Στόχος της μελέτης αποτελεί επίσης η σύντομη οικονομική απόσβεση του κόστους της κατασκευής. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα.

Η μελέτη και η υλοποίηση του project είναι της ομάδας Reso Architects (Σοφία Περδικίδου, Ρένος Βαμβακούσης) και η επιμέλεια και ο φωτισμός της Χρύσας Δαδίτσου.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ & ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Σάββατο 16 Μαΐου 18:00 – 20:00

Κυριακή 17 Μαΐου 12:00 – 15:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

www.openhouseathens.gr/gr/program/2015/building/railway-carriage-theater-to-treno-sto-rouf

www.youtube.com/watch?v=uwUW1Lq_tOo