Εγγραφείτε για να μαθαίνετε νέα μας

Ιστορία

Αμαξοστοιχία- Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

 

 

Η Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ λειτουργεί ανελλιπώς από το 1997, ως ένας πρότυπος σιδηροδρομικός πολυχώρος πολιτισμού. Πρόκειται για ένα μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Βρίσκεται σταθμευμένη στο κέντρο της Αθήνας, στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ. Αποτελείται από εννέα παλαιά βαγόνια - μεταξύ των οποίων και το «Ελληνικό Βαγόνι», ένα αυθεντικό Wagon Restaurant του Orient Express κατασκευής 1924, και μια μουσειακή ατμομηχανή τύπου Μπρέντα του 1947 - που λειτουργούν ως θεατρική σκηνή, μουσική σκηνή, εστιατόριο, φουαγιέ, μπαρ, καμαρίνια και βοηθητικοί χώροι. Στα πλήρως ανακαινισμένα βαγόνια της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου παρουσιάζονται θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, εκπαιδευτικά προγράμματα, παιδικό θέατρο, φιλοξενούνται θίασοι, οργανώνονται φεστιβάλ, εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια αλλά και ρομαντικά δείπνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες το Τρένο στο Ρουφ μεταφέρει τις καλλιτεχνικές του δράσεις υπαίθρια, στην «Αποβάθρα» του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ.

 

Έως σήμερα έχει παρουσιάσει δεκάδες θεατρικές παραγωγές (η πλειοψηφία τους παίχτηκε λόγω επιτυχίας δύο ή τρεις συνεχείς θεατρικές σεζόν), μουσικοθεατρικές παραγωγές,  παιδικές παραγωγές, λογοτεχνικές συναντήσεις, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικές εγκαταστάσεις, φεστιβάλ νέων δημιουργών και δύο φεστιβάλ χορού με συνολική συμμετοχή πάνω από 160 καλλιτεχνικών ομάδων. Έχει οργανώσει περιοδείες σε δήμους της Ελλάδος και και πόλεις του εξωτερικού (Καζαμπλάνκα, Ραμπάτ, Βουκουρέστι, Βηρυτός, Βρυξέλλες, Σίδνεϊ, Αδελαΐδα, Ντάργουιν ), έχει συνεργαστεί με σημαντικούς φορείς και οργανισμούς, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης συμμετάσχει σε καλλιτεχνικά φεστιβάλ στο εξωτερικό, έχει μεταφράσει και εκδόσει πρωτοεμφανιζόμενους θεατρικούς συγγραφείς, ενώ έχει κυκλοφορήσει 3 συλλεκτικά μουσικά CDs. Με τη στήριξη και την προβολή νεανικών σχημάτων και δημιουργών, αναγνωρίζεται από το κοινό και τα ΜΜΕ ως ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων.

 

Το ρεπερτόριο του Τρένου στο Ρουφ καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων αλλά και ειδών θεάτρου. Γνώμονα της κατάρτισής του και έμπνευση αποτελούν οι εκάστοτε αναζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι αγωνίες του σύγχρονου ατόμου στην ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, πάνω σε θέματα που αφορούν στην ισότητα, τη σχέση με τους άλλους, την ελευθερία στην Τέχνη, τη θέση της γυναίκας, την οικολογία, τη διατροφή, την οικονομία, την πολιτική. Παράλληλα, η Καλλιτεχνική Εταιρεία Αξάνα δραστηριοποιείται και σε άλλες μορφές Τέχνης: μουσική, εικαστικά, λογοτεχνία, κινηματογράφος, video-art, φωτογραφία κά.
Παράλληλα με το καλλιτεχνικό, έχει να επιδείξει εκπαιδευτικό αλλά και κοινωνικό έργο σε συνεργασία με φορείς, όπως ο Σύλλογος Φλόγα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Φιλανθρωπικό Σωματείο Οι Φίλοι Του Παιδιού, το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη, βιβλιοθήκες ακριτικών χωριών κ.α.

 

Η Αμαξοστοιχία - Θεάτρο το Τρένο στο Ρουφ με την καινοτόμο παρουσία της «έβαλε για πρώτη φορά στον χάρτη» την υποβαθμισμένη περιοχή του Ρουφ, αποτέλεσε πόλο έλξης ποικίλων πολιτιστικών δυνάμεων, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα, μετά από 26 χρόνια, να ανήκει στο κέντρο της πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της Αθήνας.
Η καλλιτεχνική επιτυχία των δράσεων και η πρωτοτυπία του χώρου χάρισε πληθώρα δημοσιευμάτων και διθυραμβικών κριτικών από τα ΜΜΕ, ενώ προσέλκυσε έως σήμερα θεατές άνω των 300.000.

 

.

 

Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ

 

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ είναι ένας αστικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1996 από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, υπό την καλλιτεχνική και διοικητική διεύθυνση της ηθοποιού - σκηνοθέτιδας Τατιάνας Λύγαρη, με σκοπό την προώθηση του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την προώθηση νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων της χώρας μας και την υλοποίηση πρωτοπόρων και καινοτόμων ιδεών στον τομέα των παραστατικών τεχνών.

 

Αφετηρία των δραστηριοτήτων της Εταιρείας υπήρξε η επιτυχής συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ, έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς οργανισμούς της Ρωσίας που ιδρύθηκε το 1745, στη συμπαραγωγή της δίγλωσσης (ελληνικά και ρωσικά) θεατρικής παράστασης «Άννα Καρένινα». Κυρίως όμως συνδέθηκε με τη δημιουργία του μοναδικού στον κόσμο Τρένου-Θεάτρου, της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, που αποτελεί μια παγκόσμια πολιτιστική πρωτοπορία, μια καινοτόμο πρόταση και αντίληψη για τη λειτουργικότητα και την αισθητική των θεατρικών χώρων.

 

 

Οι στόχοι της Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΑΞΑΝΑ, σε συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας της, είναι να υψώνει διαρκώς τον καλλιτεχνικό πήχη και να προσφέρει στο κοινό -και ιδιαίτερα στους νέους- εκπαίδευση και ψυχαγωγία με ποιότητα και αισθητική. Αλλά πάνω απ’ όλα, μέσα από τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές της δράσεις αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών της, να διατηρήσει στο μέλλον τη μοναδική στον κόσμο Αμαξοστοιχία – Θέατρο, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Ελλάδα, αλλά και τις θέσεις εργασίας που προσφέρει με τη λειτουργία της στον εργασιακό χώρο

 

 

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ,
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως