Εγγραφείτε για να μαθαίνετε νέα μας

Ιστορία

Αμαξοστοιχία- Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

 


Ο διάσημος μυθιστοριογράφος επιστημονικής φαντασίας του 19ου αιώνα, Ιούλιος Βερν, προανήγγειλε στα μυθιστορήματά του τις πιο εκπληκτικές εφευρέσεις του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός «Τρένου-Θεάτρου» στο διάσημο βιβλίο του «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες», που δημοσιεύθηκε το 1872. Το 1997, εκατόν είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, το πρώτο και μοναδικό «Τρένο-Θέατρο» πραγματοποιήθηκε από την Τατιάνα Λύγαρη, η οποία συνέλεξε και αποκατέστησε παλαιά βαγόνια δημιουργώντας έναν καινοτόμο σιδηροδρομικό πολυχώρο πολιτισμού, μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως, όπου φιλοξενούνται υψηλής ποιότητας καλλιτεχνικές παραγωγές και ξεχωριστές γαστριμαργικές βραδιές, την Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. 

 

Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ αποτελεί ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας. Σταθμεύει στις ράγες του Σιδηροδρομικού και Προαστιακού Σταθμού Ρουφ στην Αθήνα και «ταξιδεύει» τους επισκέπτες στον χρόνο, την τέχνη και την ιστορία συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην αναβάθμιση της ιστορικής περιοχής του Ρουφ και την επανένταξή της στην πολιτιστική και τουριστική ζωή της πόλης. 


Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ αποτελείται από δέκα ανακαινισμένα παλαιά βαγόνια μεταξύ των οποίων ένα σπάνιο αυθεντικό Wagon Restaurant του θρυλικού τρένου Orient Express (το ελληνικό βαγόνι κατασκευής 1926) και μία διατηρητέα ατμομηχανή τύπου Breda, κατασκευής 1953, μοναδική στο είδος της. Όλα τα βαγόνια επισκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν με μεγάλη ευαισθησία ως προς τη μοναδικότητα και την αισθητική τους και λειτουργούν ως ένας πλήρης πολιτιστικός πολυχώρος που περιλαμβάνει θεατρική σκηνή, μουσική σκηνή, εναλλακτική σκηνή για performances, εστιατόριο, φουαγιέ, μπαρ, καμαρίνια, βοηθητικούς χώρους αλλά και υπαίθριο stage για πάσης φύσεως καλλιτεχνικές δράσεις. 

Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου περιλαμβάνει ποικίλες παραγωγές από όλους τους τομείς της Τέχνης (θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, λόγος) σε συνδυασμό με εστίαση στο Wagon-Bar και το Wagon-Restaurant. Κάθε άνοιξη και καλοκαίρι οι καλλιτεχνικές δράσεις μεταφέρονται υπαίθρια στην Αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ με θέα τα φωτισμένα βαγόνια, ελαιόδεντρα και ανθισμένες πικροδάφνες. 


Το συνολικό έργο της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ τόσο με όρους ποιοτικούς και καλλιτεχνικούς όσο και με όρους ποσοτικούς έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα και τεράστια απήχηση. Ενδεικτικά, ο αριθμός των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις της Παιδικής Σκηνής ξεπερνά τις 140.000, 224 ομάδες νέων καλλιτεχνών με περισσότερους από 1000 καλλιτέχνες συνολικά έχουν συμμετάσχει στα φεστιβάλ της Αμαξοστοιχίας ενώ εκατοντάδες επιπλέον καλλιτέχνες και συνεργάτες έχουν συμμετάσχει σε παραγωγές και συμπαραγωγές στην Αμαξοστοιχία - Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. Ο αριθμός των ατόμων που έχουν επισκεφθεί την Αμαξοστοιχία-Θέατρο και έχουν παρακολουθήσει τις δράσεις της ξεπερνάει το 1.000.000, γεγονός που καταδεικνύει μια αξιοσημείωτη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της Αθήνας αλλά και μία σημαίνουσα παρουσία στην περιοχή του Ρουφ. Στον αριθμό αυτόν δεν περιλαμβάνεται ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών της εστίασης στον ανοιχτό χώρο της αποβάθρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στα Wagon-Bar και Wagon-Restaurant κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Έως σήμερα, οι παραγωγές και συμπαραγωγές του Τρένου στο Ρουφ ανέρχονται σε πάνω από 400. Ιδίως οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις είναι στη συντριπτική πλειονότητά τους πρωτότυπες κι έχουν συγγραφεί, συντεθεί ή διασκευαστεί κατόπιν ανάθεσης. Σε πανελλήνια/παγκόσμια πρεμιέρα έχουν μεταφραστεί έργα σπουδαίων ξένων συγγραφέων ενώ έχουν παραγγελθεί καινούρια από σημαντικούς και καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς και συνθέτες.

Μπορεί να απαριθμήσει κανείς περίπου:


- 60 θεατρικές παραστάσεις ενηλίκων (πολλές από τις οποίες πανελλήνιες πρώτες ή αναθέσεις)
- 20 παιδικές θεατρικές παραστάσεις (όλες πανελλήνιες πρώτες ή αναθέσεις)
- 244 μουσικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις
- 10 λογοτεχνικές και ποιητικές βραδιές
- 12 εικαστικές εκθέσεις
- 11 φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών (μόνο πρωτότυπες παραγωγές)
- 5 φεστιβάλ Σύγχρονου χορού (μόνο πρωτότυπες παραγωγές)
- 4 παραστάσεις Χορού
- 1 γαστρονομική βραδιά
- 8 κινηματογραφικές προβολές
- Δεκάδες ξεναγήσεις
- 1 διαδικτυακή δράση Μουσικής και Χορού για παιδιά με αναπηρία από ακριτικές περιοχές
- 3 παραγωγές μουσικών CDs με πρωτότυπες συνθέσεις
- 3 υβριδικές δράσεις (cine-theatre on demand)
- 12 ταινίες μικρού μήκους
- Συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ: (Ελληνικό Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, Αδελαΐδα, Ντάργουιν, 8η Θεατρική Ολυμπιάδα στο Νέο Δελχί και Μπάνγκαλορ)
- Περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό (Καζαμπλάνκα, Ραμπάτ, Βουκουρέστι, Βηρυτό, Βρυξέλλες)
- Συνέργειες/συνεργασίες: Υπουργείο Πολιτισμού κι Αθλητισμού, ΑΘΗΝΑ 2004, Festival Théâtre & Cultures Méditerranée, Open House Athens, Open Air Film Festival, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Goethe- Institut Athen, Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, Φεστιβάλ Δράμας, Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), περιοδικό ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, Αθήνα 984, Σύλλογος Φλόγα, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Φιλανθρωπικό Σωματείο Οι Φίλοι Του Παιδιού, Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

Συνολικά πάνω από 2.000 καλλιτέχνες έχουν συμπράξει στα πολιτιστικά δρώμενα, καθιστώντας «το Τρένο στο Ρουφ» έναν δυναμικό και δημιουργικό χώρο, που εξ αρχής συνέβαλε ουσιαστικά στην παραγωγή και στήριξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και έγινε τοπόσημο και σημείο αναφοράς, τόσο καλλιτεχνικό, όσο και γεωγραφικό. Με τη στήριξη και την προβολή νεανικών σχημάτων και δημιουργών, αναγνωρίζεται από το κοινό και τα ΜΜΕ ως ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνικών δυνάμεων.

 

Το ρεπερτόριο του Τρένου στο Ρουφ καλύπτει μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων αλλά και ειδών θεάτρου. Γνώμονα της κατάρτισής του και έμπνευση αποτελούν οι εκάστοτε αναζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι αγωνίες του σύγχρονου ατόμου στην ελληνική και παγκόσμια κοινότητα, πάνω σε θέματα που αφορούν στην ισότητα, τη σχέση με τους άλλους, την ελευθερία στην Τέχνη, τη θέση της γυναίκας, την οικολογία, τη διατροφή, την οικονομία, την πολιτική.

 

Η Αμαξοστοιχία - Θεάτρο το Τρένο στο Ρουφ με την καινοτόμο παρουσία της «έβαλε για πρώτη φορά στον χάρτη» την υποβαθμισμένη περιοχή του Ρουφ, αποτέλεσε πόλο έλξης ποικίλων πολιτιστικών δυνάμεων, αναβαθμίζοντας την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα σήμερα, μετά από 27 χρόνια, να ανήκει στο κέντρο της πολιτιστικής ζωής και καλλιτεχνικής πρωτοπορίας της Αθήνας. Η καλλιτεχνική επιτυχία των δράσεων και η πρωτοτυπία του χώρου χάρισε πληθώρα δημοσιευμάτων και διθυραμβικών κριτικών από τα ΜΜΕ.

 

 

Τα βαγόνια του Τρένου στο Ρουφ

Η Ατμομηχανή Breda είναι η διατηρητέα Μα1002 της σειράς Μα1001-1020, κατασκευής του 1954, ένα σπάνιο κομμάτι της νεοελληνικής ιστορίας και της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας μας. Μία από τις βαρύτερες και ισχυρότερες ατμάμαξες που κυκλοφόρησαν στην Ευρώπη αποτέλεσε μέρος των αποζημιώσεων της Ιταλίας προς την Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 


Το Θεατρικό Βαγόνι είναι μία ανακατασκευασμένη ιταλική επιβατάμαξα της δεκαετίας του 1950 διαμορφωμένη σε μία κομψή πλήρως εξοπλισμένη θεατρική σκηνή, όπου παρουσιάζονται θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, διαλέξεις κ.α. Διαθέτει μηχανισμό προσομοίωσης κίνησης του τρένου. 

 

Το Μουσικό Βαγόνι Orient Express είναι το κόσμημα της Αμαξοστοιχίας, με μεγάλη ιστορική και αισθητική αξία. Κατασκευής του 1926, είναι ένα πλήρως ανακαινισμένο, αυθεντικό βαγόνι-εστιατόριο, που αποτελούσε τμήμα του μυθικού τρένου “Simplon Orient Express”, που συνέδεε το Παρίσι με την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Στο σπάνιο, διατηρητέο και μουσειακό αυτό Wagon-Restaurant με την ατμόσφαιρα της θρυλικής εποχής, λειτουργεί η μουσική σκηνή του Τρένου, όπου οι θεατές μπορούν να βιώσουν μία μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία. 

Tο Wagon-Bar είναι ένα παλιό, ξύλινο, φορτηγό βαγόνι, όπου συχνά φιλοξενούνται site specific performances. Στο ζεστό αυτό βαγόνι με το χαμηλό φωτισμό και το ιδιαίτερο ντεκόρ, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν το ποτό τους, να συναντήσουν τους καλλιτέχνες των παραστάσεων και να οργανώσουν ιδιωτικές η εταιρικές εκδηλώσεις.

 

Tο Wagon-Restaurant είναι μία αναπαλαιωμένη προπολεμική εστιάμαξα, που λειτουργεί ως εστιατόριο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ρομαντικό δείπνο στην αυθεντική ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής ή και να παρακολουθήσουν στον ίδιο χώρο εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και πρωτότυπα καλλιτεχνικά δρώμενα.

 

Το New Wagon είναι ένα βαγόνι με 12 compartments, στo οποίo πραγματοποιούνται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών, Φεστιβάλ Σύγχρονου χορού, κινηματογραφικά γυρίσματα και εικαστικές εκδηλώσεις.

 

Η Αποβάθρα, το υπαίθριο bar-restaurant, είναι το πιο δροσερό και ατμοσφαιρικό σημείο της καλοκαιρινής Αθήνας, δίπλα στις ράγες με ντεκόρ τα φωτισμένα βαγόνια τα ελαιόδεντρα και τις ανθισμένες πικροδάφνες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μουσικά live, προβολές θερινού σινεμά, εκθέσεις αλλά και δροσερά cocktails και γευστικά πιάτα, σε μία από τις πιο απρόσμενες γωνιές του κέντρου της πρωτεύουσας. Παράλληλα, στον χώρο της Αποβάθρας εκτίθενται μουσειακά οχήματα και παλαιά αντικείμενα του Σιδηροδρόμου.

 

 

Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ

 

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ είναι ένας αστικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1996 από σημαντικούς ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών υπό την καλλιτεχνική και διοικητική διεύθυνση της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Τατιάνας Λύγαρη.

 

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ, με την πολύπλευρη και πολυδιάστατη εμπειρία της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου επί 26 χρόνια, έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επιτυχημένων θεατρικών και μουσικών παραγωγών, έναν μεγάλο αριθμό παραστάσεων σύγχρονου χορού, λογοτεχνικών εκδηλώσεων και εικαστικών εκθέσεων, 16 πρωτοποριακά φεστιβάλ προώθησης νέων καλλιτεχνών, έχει εκδώσει μουσικά CDs και έχει ιδρύσει μία από τις πιο σημαντικές παιδικές σκηνές της Αθήνας συνεισφέροντας στην εκπαίδευση με πλήθος ποιοτικών μαθητικών δράσεων. Παράλληλα, με τη λειτουργία εστιατορίου το 1997 εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την εστίαση στους θεατρικούς χώρους. Ταυτόχρονα, έχει περιοδεύσει σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Αυστραλία, Μαρόκο, Ινδία, Ρουμανία, Λίβανος, Βέλγιο) και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 8η Θεατρική Ολυμπιάδα με αγγλόφωνη παράσταση στο Νέο Δελχί και τη Μπάγκαλορ. Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, κοινωφελή ιδρύματα και σημαντικούς φορείς και οργανισμούς, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Αθηναίων κ.α.

 

Σημαντικότερη προσφορά της ΑΞΑΝΑ είναι η δημιουργία της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ. Παράλληλα με την πολιτιστική της δραστηριότητα η ΑΞΑΝΑ έχει επιδείξει και κοινωνικό έργο σε συνεργασία με φορείς όπως ο Σύλλογος «Φλόγα», οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Οι Φίλοι Του Παιδιού», το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ιδρύματος Νεανικού Διαβήτη και βιβλιοθήκες ακριτικών χωριών.  

 

Οι στόχοι της Καλλιτεχνικής Εταιρείας ΑΞΑΝΑ, σε συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας της, είναι να υψώνει διαρκώς τον καλλιτεχνικό πήχη και να προσφέρει στο κοινό -και ιδιαίτερα στους νέους- εκπαίδευση και ψυχαγωγία με ποιότητα και αισθητική. Αλλά πάνω απ’ όλα, μέσα από τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές της δράσεις αλλά και την αναβάθμιση των υποδομών της, να διατηρήσει στο μέλλον τη μοναδική στον κόσμο Αμαξοστοιχία – Θέατρο, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στην Ελλάδα, αλλά και τις θέσεις εργασίας που προσφέρει με τη λειτουργία της στον χώρο του πολιτισμού.

 

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ με την αδιάλειπτη και συνεπή παρουσία της στον χώρο των Τεχνών και της Εκπαίδευσης συνεχίζει έως σήμερα να εισπράττει διθυραμβικές κριτικές από τα ΜΜΕ και να απολαμβάνει την ολόθερμη αποδοχή του κοινού.