Εγγραφείτε για να μαθαίνετε νέα μας

Τατιάνα Λύγαρη

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ. Σπούδασε χορό στο Χοροθέατρο της Κικής Αγραφιώτη και τραγούδι στο Μακεδονικό Ωδείο.

 

Ως χορογράφος εργάστηκε σε παιδικούς θιάσους και στο Μαθητικό Πειραματικό Θέατρο Θεσσαλονίκης (Βραβείο χορογραφίας στο Φεστιβάλ Ιθάκης). Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με το Θεσσαλικό Θέατρο (Χαιρέτα μου τον πλάτανο), με τον Οργανισμό Ηπειρωτικού Θεάτρου (Ο τελευταίος ασπροκόρακας), με το Καφεθέατρο Μπουλούκι (Μονόλογοι του Ντάριο Φο και επιθεωρησιακά νούμερα), με το Χοροθέατρο Θεσσαλονίκης (Στο πανηγύρι την έχασα) και με το ΚΘΒΕ, όπου ήταν στέλεχος για πέντε χρόνια (Άμλετ, Ιάκωβος και αφέντης, Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι, Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές, Λυσιστράτη, Τρωίλος και Χρυσηίδα, Χάρολντ και Μωντ, Ελένη, Τραχίνιες, Εκκλησιάζουσες, Ο πειρασμός, Το μπαλκόνι κ.ά.)

 

Από το 1987 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο 3ης Σεπτεμβρίου (Δανειστές, Δεσποινίς Τζούλια), με το Θέατρο Μάσκες (Μαχαίρι στο κόκκαλο), με το Θέατρο Δ. Πιατά (Ο τελευταίος φλογερός εραστής), με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων (Ημέρωμα της στρίγγλας), με το Πειραματικό Θέατρο της Πόλης της Μ. Ριάλδη (Άγρια παιχνίδια), με το Θέατρο Παλκοσένικο του Χρ. Τσάγκα (Αντιγόνη, Ιφιγένεια εν Ταύροις) και με το Εθνικό Θέατρο (Σιωπηλή γυναίκα). Ερμήνευσε μονολόγους αρχαίας τραγωδίας, στα πλαίσια των Special Olympic Games στο Μόντρεαλ του Καναδά και σε πανευρωπαϊκό συμπόσιο για τη νεοελληνική γλώσσα στη Νιμ της Ν. Γαλλίας.

 

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στις ταινίες Η ιστορία του Οιδίποδα του Ρ. Σίμον και Ο Τζώνυς Κελν, κυρία μου του Θ. Σκρούμπελου, στη διασκευή της Ιφιγένειας εν Ταύροις του Ν. Κούνδουρου για την τηλεόραση καθώς επίσης και στην ταινία μικρού μήκους της Μάρσας Μακρή Στεγνό Καθάρισμα. Παράλληλα συμμετείχε και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές.

 

Το 1996 ιδρύει την Καλλιτεχνική Εταιρία ΑΞΑΝΑ. Σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Θέατρο του Τβερ παρουσιάζει στη Ρωσία και στην Ελλάδα τη δίγλωσση παράσταση της Άννας Καρένινα, όπου ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο.

 

Το 1997 δημιουργεί την Αμαξοστοιχία-Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ, το μοναδικό τρένο – θέατρο στον κόσμο και πρωταγωνιστεί στο Θεατρικό Βαγόνι στην παράσταση Λαχτάρα για κεράσια, σε σκην. Ντανιέλ Ολμπρίχσκι (1997-98 & 1998-99). Στη συνέχεια σκηνοθετεί στο Θεατρικό Βαγόνι τις παραστάσεις Η Κυρία εξαφανίζεται, όπου πραγματοποιεί την πρώτη θεατρική της σκηνοθεσία (1999-2000, 2000-01 & 2001-02), Η Ωραία Θυμωμένη της Λένας Διβάνη (2002-03 & 2003-04), Σπάσε τη σιωπή του Stephen Poliakoff (2004-05 & 2005-06), όπου και πρωταγωνιστεί, Πεντανόστιμη της Λένας Διβάνη (2006-07 & 2007-08) και το ‘διπλό’ έργο του Ευγένιου Τριβιζά για μικρούς θεατές αλλά και ενήλικες Ο ΕΒΔΟΜΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Το μυστικό του πειρατή Μπελαφούσκ (2008-09 & 2009-10) και Ο ΕΒΔΟΜΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Αποπλάνηση μιας κούκλας (2008-09).

 

Το 2001 ανακαινίζει το διατηρητέο Wagon-Restaurant του Orient Express του 1926 εγκαινιάζοντας το Μουσικό Βαγόνι Orient Express με τη μουσική παράσταση Θέλετε δέντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε, όπου σκηνοθετεί και συμμετέχει (2001-02 & 2002-03). Στη συνέχεια σκηνοθετεί στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express τις μουσικές παραστάσεις Υπ’ ατμόν (2003-04 & 2004-05), η οποία παρουσιάστηκε και στο πλαίσιο του Festival Théâtre & Cultures Méditerranée στο Μαρόκο (2007), Χάρισμα – Η Συμμετρία της Αρμονίας, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Αθήνα 2004, Κυρία μουσική χορεύετε; (2005-06) και Άλλο τρένο η αγάπη (2006-07), ενώ επιμελείται καλλιτεχνικά τις παραστάσεις Μάγισσες στο Ρουφ & και Βραδιές Jazz (2007-08) καθώς και την παράσταση Οι κυρίες τραγουδούν και… μπλουζ! (2008-09).

 

Με τους συνεργάτες της έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις του Μουσικού Βαγονιού Orient Express σε δήμους της Αττικής, στο Φεστιβάλ της Αθήνας στο Αττικό Άλσος, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη καθώς επίσης και σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συνεργαστεί με το θίασο του Romain Pompidou “Compagnie Tour de Babel”, στο έργο Poèmes et Chants dAmour, που παρουσιάστηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (2004-5).

 

Επίσης, έχει αναλάβει και επιμεληθεί την έκδοση των μουσικών cds Υπ’ ατμόν και Χάρισμα - Η Συμμετρία της αρμονίας ενώ από το 2007 έχει καθιερώσει τα Κυριακάτικα Μεσημέρια στο Orient Express - κύκλους λογοτεχνικών brunches με γνωστούς Έλληνες συγγραφείς.

 

Τον Σεπτέμβριο του 2010, παρουσίασε τη θεατρική παράσταση Το Κολιέ της Ελένης στον Λίβανο, στο θέατρο Al Madina της Βηρυτού.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ,
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως