«Τρένο στο Ρουφ», η ώρα της διεθνούς αναγνώρισης

του Νίκου Βατόπουλου

Την πρώτη φορά που πήγα στο «Τρένο στο Ρουφ» για φαγητό ήμουν τυχερός. Ηταν μια βραδιά με εκείνα τα αξέχαστα ιταλικά τραγούδια από τη δεκαετία του ’60, που τραγουδούσε πολύ ατμοσφαιρικά και θεατρικά η Δανάη Κατσαμένη. Το κιτρινωπό φως από τις μικρές λάμπες στα τραπέζια, στρωμένα με λινά τραπεζομάντιλα, με έκαναν να θέλω να ξαναδιαβάσω Αγκαθα Κρίστι και το άριστο σέρβις με έκανε να αναλογιστώ αν όντως έτρωγα στις ράγες του σταθμού στο Ρουφ.

Εκτοτε, το «Τρένο στο Ρουφ» το έχω συνδυάσει με θετικούς συνειρμούς, με παραστάσεις σε βαγόνια, με εικαστικές εκθέσεις ή με καλοκαιρινά βράδια στην αποβάθρα δίπλα στις πικροδάφνες, με την πόλη ολόγυρα να μισοκοιμάται.

Δεν είναι έκπληξη που αυτός ο αθηναϊκός θεσμός, δημιουργία της ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Τατιάνας Λύγαρη, ήδη από το 1996, μπήκε σε λίστα του «Γκάρντιαν» με τα καλύτερα εστιατόρια σε σταθμούς τρένων σε όλη την Ευρώπη. Δέκα εστιατόρια που αναδύουν την ατμόσφαιρα άλλων εποχών, το ύφος, το στιλ ή την καινοτομία, και ανάμεσά τους και το «Τρένο στο Ρουφ». Ο Dixe Wills, που υπογράφει το άρθρο στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», είναι συγγραφέας και αρθρογράφος με ειδίκευση στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, και στο άρθρο του «Top 10 train station restaurants in Europe» περιλαμβάνει επιλογές από το Αμστερνταμ, το Παρίσι, το Jungfraujoch στην Ελβετία, τις Βρυξέλλες, τη Στοκχόλμη, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη, τη Jimena de la Frontera στη νότια Ισπανία, τη Ρώμη και την Αθήνα.

Για το «Τρένο στο Ρουφ», ο Dixe Wills μιλάει για θαυμάσια αποκατεστημένα βαγόνια. «Ενα βαγόνι είναι εστιατόριο, ένα άλλο είναι μπαρ, ενώ τρία ακόμη είναι αφιερωμένα στην τέχνη, σε μουσικές και θεατρικές παραγωγές. Το καλοκαίρι υπάρχει επίσης ένα υπαίθριο μπαρ στην αποβάθρα. Το μενού είναι άψογο (και γευστικό), με μπέργκερ, λουκάνικα, τυριά και ντάκους να κλέβουν τις εντυπώσεις».

Η Τατιάνα Λύγαρη, που είχε επενδύσει τόσα χρόνια μεγάλο ψυχικό απόθεμα και επιμονή σε αυτήν την πρωτοβουλία της, επισημαίνει πως «το εστιατόριό μας είναι το μοναδικό που βρίσκεται μέσα σε ένα πραγματικό τρένο και όχι σε κτίριο σταθμού». Με την αισθητική του Οριάν Εξπρές και τη γλυκύτητα της εμπειρίας να βιώνεις αυτήν την τελετουργία στην περιοχή του Ρουφ, το «Τρένο» έχει όσα χρόνια λειτουργεί πολλούς και πιστούς φίλους. Τώρα φαίνεται πως το ανακαλύπτουν και άλλοι ως ένα όμορφο αθηναϊκό μυστικό για έναν επισκέπτη που θέλει να αποκλίνει από την προβλέψιμη τουριστική διαδρομή.


Διαβάστε περισσότερα: www.kathimerini.gr