20 Μαΐου , 2024
Μετά από 250 performances σε 12 διαφορετικούς σκηνικούς χώρους και 1300 νέους καλλιτέχνες, το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών "Τα 12 Κουπέ", το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία, πραγματοποιείται για 12η χρονιά στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.
Ήδη, καθημερινά και μέχρι την Κυριακή 2 Ιουνίου, δεκάδες νέες ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά) δημιουργούν πρωτότυπα καινοτομικά projects σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) και τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο σε όλους τους χώρους της καλλιτεχνικής Αμαξοστοιχίας. Όλες οι περφόρμανς παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση από τις 7 μ.μ. έως τις 11.30 μ.μ. σε ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, για ένα συνεχές 15νθήμερο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προμήθεια δελτίων εισόδου. Έναρξη διανομής δελτίων εισόδου για τις performances της κάθε ημέρας από 6.30 μ.μ. στο ταμείο της Αμαξοστοιχίας. Μέγιστος αριθμός δελτίων εισόδου 3 ανά άτομο/ανά ημέρα βάσει διαθεσιμότητας θέσεων.
Το πολυμορφικό Φεστιβάλ, που ξεκίνησε την πορεία του το 2011 με στόχο να προσφέρει βήμα σε νέους καλλιτέχνες, αποτελεί πλέον θεσμό της πόλης και έχει γεννήσει και το sub-festival σύγχρονου χορού Compartments Dance Project, που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο.
Γνωρίζουμε τις 16 περφόρμανς του φεστιβάλ
#1 "_Bam_Boom_"
μια παράσταση για όλη την οικογένεια
Μάριος Κακουλλής
Ιδέα | σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής, δραματουργία: Μάριος Κακουλλής, Αλίκη Αχνιώτου, Φάνος Θεοφάνους, μουσική: Ζήσης Μεζίλης, κίνηση: Ραλλού Καρέλλα, φωτογραφίες: Μαίρη Λεονάρδου, αφίσα παράστασης: Νίκος Τσουκνίδας, ερμηνεία: Αλίκη Αχνιώτου, Φάνος Θεοφάνους.
Η παράσταση αφηγείται την εμπειρία δύο παιδιών που βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα υπόγειο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Παρά τη διαφορά γλώσσας και τον τρόμο που βιώνουν, καταφέρνουν να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φαντασίας. Μέσα από αυτοσχεδιασμούς μετατρέπουν το σκοτεινό τους καταφύγιο σε μια χώρα θαυμάτων, όπου η φαντασία αναδεικνύεται ως το μοναδικό όχημα για την επιβίωση και την αλληλοκατανόηση.
Ώρα έναρξης: 7 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#2 "Τα δεκανίκια"
λαϊκό παραμύθι
Ομάδα Ατασθαλία
Σκηνοθεσία: ομάδα Ατασθαλία, ερμηνεία: Φιλίππη Ρούβαλη, Δώρα Τσάγκα, Ανδρέας Κάτσενος, Αλέξανδρος Παπανικολάου, Στέφανος Μπαρζούκας.
Ένα λαϊκό παραμύθι από την Ινδία. Μια παράλογη επιβολή αλλάζει τη ζωή όλης της πολιτείας. Τι γίνεται όταν το σώμα χτίζει μια νέα μνήμη και ο μόνος τρόπος να υπάρξει είναι πάνω στα δεκανίκια του; Θα βρουν οι άνθρωποι τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους; Μια ιστορία που διατηρείται ζωντανή από γενιά σε γενιά και μας καλεί να ερευνήσουμε τις έννοιες της επιλογής, του φόβου, της ελευθερίας και της συλλογικής δύναμης.
Ώρα έναρξης: 7.25 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#3 "Ελευσίς"
χορευτική performance
Δέσποινα Λαγουδάκη
Xορογραφία | σύλληψη: Δέσποινα Λαγουδάκη, μουσική σύνθεση: Βασίλειος Γκορίτσας, εικαστική | ενδυματολογική | καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασιλική Βερούση, ερμηνεία: Δέσποινα Λαγουδάκη, μουσικός επί σκηνής: Βασίλειος Γκορίτσας.
"Έλευσις" ή ευχάριστος ερχομός. Μέσα από τον μύθο της Περσεφόνης, εστιάζουμε στο σώμα, ακολουθώντας την πορεία του για αυτοανάπτυξη και εδραίωση ταυτότητας. Ένα ταξίδι αποταύτισης και απομάκρυνσης από τη μητρική φιγούρα, παρά τις προκλήσεις. Ένα σώμα, μέσα από το σύμβολο της Περσεφόνης, που κάνει το δικό του διάνυσμα στην αυτοανάπτυξη, την εξέλιξη και τελικά την αυτοτέλεια.
Ώρα έναρξης: 7.55 μ.μ. / διάρκεια: 15΄
#4 "Ένα κιλό στρείδια κύριε Άντον!"
θεατρική performance
Ραφαέλα Μαρτίνεζ
Σύλληψη | συγγραφή: Ραφαέλα Μαρτίνεζ, σκηνοθεσία: Παναγιώτης Λιαρόπουλος, μουσική: Γιώργος Παπασπύρου, βοηθός σκηνοθέτη: Άνθια Μουστάκα-Κολυβά, σκηνικά: Οδυσσέας Βλάχος, Ραφαέλα Μαρτίνεζ, ερμηνεία (διπλή διανομή): Άννα Γιακουμάτου, Αναστασία Νάστια Ντεντιάεβα, αφήγηση: Θανάσης Λυσανδρόπουλος.
Performance εμπνευσμένη από τον κωμικό τραγικό θάνατο του σπουδαίου συγγραφέα Άντον Τσέχοφ, γίνεται η αφορμή για να ακουστεί η ιστορία της νεαρής επαναστάτριας Άννιας Ιβάνοβα. Μέσα σ' ένα βαγόνι γεμάτο στρείδια στα βάθη της Ρωσίας έρχεται να "συνταξιδέψει" ο συγγραφέας με την άγνωστη Άννια που το έχει σκάσει από έναν καταναγκαστικό γάμο και μια καταπιεστική ζωή. Η Άννια ακροβατώντας στην ελαφρότητα του ονείρου και στη δραματικότητα της ζωής, προσπαθεί να μάθει την ταυτότητα του συνταξιδιώτη της και μέσω της γνωριμίας τους να μάθει καλύτερα τον εαυτό της.
Ώρα έναρξης: 8.10 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#5 "Τα εισιτήριά σας (Tickets, please!)"
χορευτική performance
Ομάδα 15” Δευτερόλεπτα
Χορογραφία: Ελένη Μαραγκάκη, σκηνοθετική επιμέλεια: Ελευθερία Πάλλα, μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Μήτρος, ερμηνεία: Ελένη Μαραγκάκη, Ελευθερία Πάλλα, Μαρία Ρενιέρη.
Τρεις συνεπιβάτιδες. Kάθε μία τους απορροφημένη στο προσωπικό της μέσο έκφρασης, απόλαυσης αλλά και κατάχρησης. Σταδιακά ο εθισμός και η εμμονή τους αυξάνονται, κι εκείνες αποδρούν από την πραγματικότητα μπαίνοντας σε ένα trance απελευθέρωσης, μεταλλασσόμενες σε μια πρωτόγονη εκδοχή του εαυτού τους. Ζωώδη ένστικτα και ορμές τις κυριεύουν και η διαδρομή τους παίρνει επικίνδυνη τροπή.
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ. / διάρκεια: 15΄
#6 "Με τα χέρια σταυρωμένα"
θεατρική performance
εμπνευσμένο από την ιδέα της αναμονής του "Ταξιδιού"
Ομάδα yóukè
Σκηνοθεσία: Μαρία Κυριακίδη, Πέτρος Αλαφούζος, Ενδυματολογία: Χριστίνα Ζαχαρία, φωτισμοί: Αλεξάνδρα Σταμούλη, σκηνογραφία | μουσική επιμέλεια: Ομάδα yóukè, βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Κιαπέκου, ερμηνεία: Αναστασία Πετρίδου, Μαρία Κυριακίδη, Πέτρος Αλαφούζος, Στέφανος Βλάχος.
Τέσσερα σώματα απογυμνωμένα από φύλα, γένη και νόρμες, αμέτοχα, σε διαρκή αναμονή. Τέσσερα στόματα που δανείζονται τον λόγο του Μπέκετ ("Περιμένοντας τον Γκοντό") καθησυχασμένα με τη φαινομενική λειτουργικότητά τους, ενώ η αλήθεια τους έγκειται στο ροκάνισμα του χρόνου, περιμένοντας κάτι που δεν έρχεται. Και ενώ ο χρόνος κυλάει σε ένα άχρονο τοπίο, πάνω σε δυο παγκάκια, εκείνοι βρίσκονται "καθήμενοι εδώ με τα χέρια σταυρωμένα και σταθμίζοντας τα υπέρ και τα κατά" πιστεύοντας πως τιμούν εξίσου το είδος τους - ή μήπως όχι;
Ώρα έναρξης: 8.45 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#7 "Πικρά βότανα. Φόνισσα"
performance με στοιχεία κουκλοθέατρου και σωματικού θεάτρου
Μυρτώ Σταυροπούλου
Σύλληψη | σκηνοθεσία | ερμηνεία | κατασκευές κουκλών: Μυρτώ Σταυροπούλου.
Κραυγή γέννησης ή θανάτου; Σε φόντο λευκό και μαύρο μια γυναίκα ακροβατεί μεταξύ μύθου και πραγματικότητας. Ένα αλληγορικό ταξίδι για την ασυγκράτητη γυναικεία ανάγκη να αποδράσει, να λυτρωθεί και να λυτρώσει, διεκδικώντας δικαιοσύνη και ισότητα. Βασισμένο στη "Φόνισσα" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ώρα έναρξης: 8.45 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#8 "Τι νέα ψιψίνα;"
χορευτική performance
Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης
Δημιουργία | χορογραφία: Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης, sound design: Άρης Μπαγεώργος, ερμηνεία Κέλλυ Διακουλάκη, Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης, Κωνσταντίνα Καλλιαντάση, Ειρήνη Καλλιανιώτη.
Mια συνειρμική και επίμονη αποτύπωση του "καθημερινού άθλου μιας καθημερινής γυναικείας παρουσίας", διαρθρωμένου μέσα από διαδρομές και αναμονές. Το σώμα διεκδικεί τον χώρο και την παρουσία του, κουβαλώντας ένα σύνθετο φορτίο αναμνήσεων, προσδοκιών και επιθυμιών που ισορροπούν ανάμεσα στο προσωπικό και το κοινό, βιώνοντας μια ατέρμονη διαδρομή μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού.
Ώρα έναρξης: 9.05 μ.μ. / διάρκεια: 15΄
#9 "Συμμετέχει χορός γυναικών"
θεατρική performance με δύο διηγήματα της Αλεξάνδρας Κ*
Άντζυ Φιλήντα, Τζέσικα Κουρτέση
Σκηνοθεσία: Τζέσικα Κουρτέση, ερμηνεία Άντζυ Φιλήντα, Τζέσικα Κουρτέση.
Δύο γυναίκες. Σε διαφορετική φάση ζωής. Παρατηρούν τη ζωή και αυτοσαρκάζονται. Η πρώτη παρθένος Μαρία, αναπαράγει όσα της έχει μάθει η κοινωνία ώστε να παραμείνει η αγνή παρθένος Μαρία, πιστή στον νέο της ρόλο ως μητέρα - πριν καν γίνει μητέρα. Η άλλη παρθένος Μαρία, προσπαθεί να βρει ισορροπίες με τον εαυτό της και να δημιουργήσει μια υγιή σχέση.
Ώρα έναρξης: 9.20 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#10 "Έρως και ψυχή"
Χορευτική performance
Ηλίας Μπαγεώργος & DANCE ATHENS team
Χορογραφία: Ηλίας Μπαγεώργος, ενδυματολογική επιμέλεια: Francesco Infante, curation: Κωνσταντίνος Αργυρίου-Ευαγγελούδης, ερμηνεία: Dance Athens Youth Company.
Η συνάντηση της ψυχής με τον Έρωτα μάς παρασύρει σ' ένα σωματικό ταξίδι, τόσο εσωτερικό όσο και φυσικό, με προορισμό τον "άλλο". Εναλλασσόμενα ντουέτα, διαφορετικοί συνδυασμοί φύλων, ρόλων και δυναμικών, όπου η δυαδικότητα των προσώπων του μύθου και των ρόλων εραστή/ερωμένου περιπλέκονται και δημιουργούν ένα ενιαίο σύστημα κινούμενων σωμάτων.
Ώρα έναρξης: 9.40 μ.μ. / διάρκεια: 10΄
#11 "Autocorrect"
υβριδική performance
Ομάδα 0.5
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ομάδα 0.5, μουσική: Βάγια Τσιτακίδου – VayaV, εικαστικός: Χρήστος Μπαλαγιάννης, ερμηνεία: Τζώρτζης Χορταριάς – Grapon, Βάγια Τσιτακίδου – VayaV.
Η performance εξερευνά την πολυπλοκότητα της ατομικής ταυτότητας μέσα από έναν συνδυασμό θεάτρου, προβολής βίντεο και ηλεκτρονικής μουσικής. Ο performer παρουσιάζεται χωρισμένος στα δύο, αναδεικνύοντας τη δυαδική φύση του εαυτού του. Μέσα από μια πολύπλευρη αφήγηση, ο θεατής βιώνει τις εσωτερικές αναμετρήσεις του χαρακτήρα.
Ώρα έναρξης: 9.50 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#12 "Playroom/Reborn your lost child in a few steps"
διαδραστική performance
Jimmy Machai
Σύλληψη | συντονισμός: Jimmy Machai, δραματουργία: Jimmy Machai, Ερμιόνη Τζαννέτου, διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Άρτεμις Δέδε.
Η performance αυτή αναμετράται με την έννοια του παιχνιδιού και τη θέση του στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου. Οι θεατές θα κληθούν να φέρουν σε πέρας μία δύσκολη αποστολή, να αφήσουν πίσω τη σοβαροφάνεια και τις καθημερινές τους συνήθειες και να μπουν στον ρόλο του παιδιού. Μοναδικά τους όπλα ένα ζευγάρι ακουστικά, λίγα παιχνίδια και πολλοί καινούριοι φίλοι.
Ώρα έναρξης: 9.50 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#13 "Ήσυχα"
χορευτική performance
Ζωή Ευσταθίου
Χορογραφία | ερμηνεία: Ζωή Ευσταθίου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Maria Panosian.
Η performance αποτελεί μία κινητική αναζήτηση-προθάλαμο της έννοιας της απαγόρευσης. Η χορογράφος εξερευνά κινήσεις που έχουν απαγορευτεί και τις ενσωματώνει σε μία σύντομη performance-έρευνα που εμπλουτίζεται από την έντονη κινησιολογία και ερμηνεία.
Ώρα έναρξης: 10.10 μ.μ. / διάρκεια: 10΄
#14 "Ταξιδεύοντας προς το άπειρο | Mama, I'm coming home"
μουσική performance
Βασίλης Παναγιωτίδης
ερμηνεία: Βασίλης Παναγιωτίδης.
"Καμιά φορά το σφύριγμα ενός τρένου μες στη νύχτα έχει κάτι απ’ την αιώνια αναχώρηση - ω μη μιλάτε - ίσως να μην ξημερώσει πια." Τάσος Λειβαδίτης
Μια ηχητική αλληγορία για τη μετάβαση από τη ζωή στο άπειρο. Μια διαδρομή από τον ψίθυρο στον σπαραγμό, από τη γη στο σύμπαν. Ένα ηλεκτρικό μοιρολόι για τις αγκαλιές που έμειναν άδειες. Ένα στριγκό αλληλούια γι’ αυτούς που δε φτάσανε ποτέ σπίτι. Ή μήπως έφτασαν;
Ώρα έναρξης: 10.20 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
#15 "Clytemnestra... on drags"
θεατρική performance
Ομάδα Utteral dance theater
Σκηνοθεσία: Ομάδα Utteral dance theater, δραματολόγος: Αγγελική Ντούφα, χορογραφία: Μαριάννα Κουκουλεκίδου, visual artist: Στράτος Γιαννατσής, πρωτότυπη μουσική: Σπύρος Σιάννας, ακούγεται η φωνή του Φώτη Σπυρόπουλου, ερμηνεία: Μαρίνα Παντελάκη, Άγγελος Πάνος.
Η Κλυταιμνήστρα είναι μια πολύπλοκη μορφή της αρχαίας μυθολογίας, που παρουσιάζεται διαφορετικά, ανάλογα με την εποχή και τον πολιτισμό. Μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αδίστακτη δολογόνος ή ως φυλακισμένη των καταστάσεων. Η αναδιαμόρφωσή της στη σύγχρονη σκηνή αναδεικνύει διάφορες πτυχές της, συμπεριλαμβανομένων των gender politics. Η απάντηση στο ποια είναι η Κλυταιμνήστρα εξαρτάται από την ερμηνεία και το πλαίσιο που την αναπαριστά. Πώς αντιδρούμε εμείς στην περίπτωση ο Αισχύλος να ήταν η πρώτη drag queen;
Ώρα έναρξης: 10.40 μ.μ. / διάρκεια: 20΄
# 16 Cilia Katrali & 3,14
μουσικό live
Vocals | loops: Σίλια Κατραλή, πλήκτρα | synth: Βαγγέλης Κουκουνιάς, drums: Xαράλαμπος Ζιωτόπουλος.
Η Σίλια Κατραλή μαζί με την μπάντα της, τους 3,14, παρουσιάζουν τραγούδια από τη δισκογραφία της και μια πληθώρα διασκευών από μια εποχή αλλοτινή σε indie pop, funky & jazz ηχοχρώματα και μας ταξιδεύουν με ένα μικρό πλεούμενο μες το μεγάλο καλοκαίρι.
Ώρα έναρξης: 11 μ.μ. / διάρκεια: 20΄