Στο τεύχος #64 Ιουνίου- Αυγούστου του Ready 2Board, επίσημου περιοδικού του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", η Τατιάνα Λύγαρη συνομιλεί με την δημοσιογράφο Ίριδα Σινιγάλια σε μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την Αθήνα και την Αμαξοστοιχία- Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. Διαβάστε παρακάτω την συνομιλία:

 

Ο διάσημος συγγραφέας Ιούλιος Βερν προανήγγειλε στα μυθιστορήματά του τις πιο εκπληκτικές εφευρέσεις του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένου ενός «Τρένου - Θεάτρου» στο βιβλίο του «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες», που δημοσιεύτηκε το 1872. Το 1997, εκατόν είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, το πρώτο και μοναδικό «Τρένο - Θέατρο» πραγματοποιήθηκε από την Τατιάνα Λύγαρη.

 

Πώς προέκυψε η ιδέα για το Τρένο στο Ρουφ;

Το 1996 αναζητούσα θεατρική στέγη για να ανεβάσω ένα πολωνέζικο θεατρικό έργο όπου θα ερμήνευα τον γυναικείο ρόλο. Το έργο διαδραματιζόταν στη διάρκεια ενός ταξιδιού μέσα σε ένα τρένο και σκέφτηκα ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να χρησιμοποιούσα ως θεατρική σκηνή ένα πραγματικό βαγόνι τρένου. Έτσι δημιουργήθηκε η πρώτη site specific παράσταση, μία μεγάλη καλλιτεχνική πρωτοπορία για την εποχή της, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

 

Πώς εξελίσσεται μέσα στα χρόνια;

Η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ είναι ένας σιδηροδρομικός πολιτιστικός πολυχώρος, μοναδικός στον κόσμο, που προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό μέσα από ποικίλες καλλιτεχνικές δράσεις θεάτρου, μουσικής, σύγχρονου χορού, εικαστικών και λόγου για ενήλικες και παιδιά, ενώ αποτελεί και ένα φυτώριο νέων καλλιτεχνών. Αποτελεί, μετά από 27 χρόνια, ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού που περιλαμβάνει 9 vintage βαγόνια, μεταξύ των οποίων κι ένα σιδηροδρομικό κόσμημα, μια μουσειακή εστιάμαξα του θρυλικού τρένου Orient Ex­press και μια ατμάμαξα τύπου Bre­da, μεγάλης ιστορικής αξίας. Λειτουργεί τον χειμώνα στη ζεστή ατμόσφαιρα των βαγονιών και το καλοκαίρι στη δροσερή αποβάθρα στον Σιδηροδρομικό και Προαστιακό σταθμό Ρουφ συνδυάζοντας την Τέχνη με τη γαστρονομία, μιας και διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο Wagon-Restaurant και ένα Wagon-Bar.

 

Υπάρχει κάτι που ακόμα δεν έχει το Τρένο στο Ρουφ;

Ένα προσωπικό όνειρο, αλλά και ένα σχέδιο που έχει τεθεί ήδη σε βάσεις υλοποίησης, είναι να δημιουργήσουμε έναν εκθεσιακό χώρο όπου θα εκτίθεται υλικό από την πλούσια καλλιτεχνική πορεία της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου αλλά και ενδιαφέρον αρχειακό υλικό από τις εργασίες μετατροπής των παλαιών, άχρηστων σιδηροδρομικών οχημάτων σε χώρους πολιτισμού. Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο της αποβάθρας της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου θα εκτίθενται έργα τέχνης και γλυπτά σημαντικών Ελλήνων εικαστικών. Επιθυμώ το Τρένο στο Ρουφ να αποτελεί ένα must see industrial monument and unique cultural venue στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας.

 

Το Τρένο στο Ρουφ είναι για εσάς, ας πούμε, ένα άρμα Θέσπιδος;

Όπως ακριβώς διαλαλούσε την τέχνη του ο αρχαίος ποιητής απαγγέλλοντας χορικά πάνω σε ένα άρμα, έτσι και το Τρένο στο Ρουφ έγινε συμβολικά το όχημα που μεταφέρει τη βαθιά πίστη μου στην επιδραστική δύναμη της Τέχνης στη διαμόρφωση ενός ώριμου και ισορροπημένου κοινωνικού συνόλου. Αποφάσισα να εγκαταλείψω τα σχέδια μιας καριέρας νομικού για να γίνω ηθοποιός, δημιούργησα το Τρένο στο Ρουφ και συνέχισα ως σκηνοθέτης με μοναδικό στόχο την ψυχαγωγία του κοινού με ποιότητα, αισθητική και σεβασμό στον άνθρωπο.

 

Ποια είναι η δική σας Αθήνα;

Έχω βαθιά ριζωμένη στη μνήμη μου τη Θεσσαλονίκη, όπου γεννήθηκα και σπούδασα, με τα αρώματα, τις γεύσεις, τη θάλασσα και τη ζεστή ανθρώπινη επαφή. Όμως τα όνειρα και οι προσδοκίες μου έγιναν πραγματικότητα και συνεχίζουν να χτίζονται στην Αθήνα, την πρωτεύουσα που μέσα στο χάος και τη δύσκολη καθημερινότητά της καταφέρνει και συνδυάζει μαγικά τη Δύση με την Ανατολή, κρύβει όμορφες εκπλήξεις και απρόβλεπτες μυστικές γωνιές, φιλοξενεί έναν Παρθενώνα αλλά παράλληλα αναπτύσσει και μία ποικιλόμορφη, αξιόλογη σύγχρονη τέχνη και καταφέρνει να συγχωνεύει διαφορετικές κουλτούρες με μέτρο και ισορροπία. Όταν περπατάω στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ή παίρνω το τραμ στην παραλιακή, πάντα σκέφτομαι ότι θα ήθελα πολύ να είμαι τουρίστας σε αυτή την πόλη. Θα ανακάλυπτα ομορφιές που οι κάτοικοί της αμελούν να δουν και θα περνούσα υπέροχα.

 

https://www.digital.2board.gr/blue-issue-june-august-2024