Στις 25 Σεπτεμβρίου 2024, η θερμοκρασία στο Τσονγκτσίνγκ το μεσημέρι παρέμενε στους 36  βαθμούς Κελσίου. Το ελληνικό θεατρικό σχήμα της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, αποτελούμενο από έξι άτομα, με επικεφαλής τη διάσημη Ελληνίδα σκηνοθέτρια και ιδρύτρια της Αμαξοστοιχίας- Θεάτρου Τατιάνα Λύγαρη και την ηθοποιό Εβελίνα Αραπίδη, επισκέφθηκε το Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού, παρουσιάζοντας τον μονόλογο «Women of Passion, Women of Greece».

 

Το Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ και της Ελληνικής Κυβέρνησης και εγκαινιάστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2023. Το κέντρο δημιουργήθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Νοτιοδυτικής Κίνας, του Πανεπιστημίου του Λαού της Κίνας, του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ και του Πανεπιστημίου Σιτσουάν από κινεζικής πλευράς, καθώς και των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών, Αριστοτελείου και Κρήτης από την ελληνική πλευρά. Από την ίδρυσή του, έχει πραγματοποιηθεί εκτεταμένη ακαδημαϊκή ανταλλαγή σε πολλούς τομείς όπως η ιστορία, η φιλοσοφία και η αρχαιολογία, με σημαντικά αποτελέσματα.

 

Στο Κέντρο Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νοτιοδυτικής Κίνας, Wang Yong, και Γενικός Γραμματέας του κέντρου για την κινεζική πλευρά, μαζί με νεαρούς φοιτητές του πανεπιστημίου, πραγματοποίησαν μια συζήτηση με τα μέλη του θιάσου.

 

Τα μέλη του θεατρικού σχήματος παρουσίασαν τα χαρακτηριστικά του έργου «Women of Passion, Women of Greece» και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την περιοδεία στην Κίνα. Ήταν η πρώτη τους επίσκεψη, όπου επισκέφθηκαν το Πεκίνο, το Σιτζιατζουάνγκ, την Πενγκζόου, το Τσενγκντού και το Τσονγκτσίνγκ, ανεβαίνοντας σε πολλές σκηνές. Από τα σύγχρονα αεροδρόμια, τα τρένα υψηλής ταχύτητας και τις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου μέχρι τη διάσημη Απαγορευμένη Πόλη, το Σινικό Τείχος και τις αρχαίες πόλεις, από το φαγητό μέχρι τα λαϊκά έθιμα, κάθε εμπειρία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους επέτρεψε να αναδιαμορφώνουν συνεχώς την εντύπωσή τους για την χώρα. Οι λέξεις στο χαρτί μετατράπηκαν σταδιακά σε εικόνα. Παρά τις πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές εντυπωσιάστηκαν από την αγάπη, τον ενθουσιασμό και το θερμό καλωσόρισμα του κοινού.

 

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Νοτιοδυτικής Κίνας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική αποστολή, κάνοντας ερωτήσεις στα αγγλικά και ανταλλάσσοντας απόψεις με τα μέλη του θιάσου. Η βαθιά γνώση των φοιτητών για την ελληνική ιστορία και το αρχαίο θέατρο εξέπληξε θετικά τους καλλιτέχνες.

 

Το θεατρικό σχήμα του Πανεπιστημίου Νοτιοδυτικής Κίνας παρουσίασε μια σκηνή από τον κλασικό θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, «Μάκβεθ», εντυπωσιάζοντας το κοινό με τις υποκριτικές τους ικανότητες και την εκφορά της αρχαίας αγγλικής γλώσσας. Η φοιτήτρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στην κινεζο-ελληνική κουλτούρα, Kang Bixiao, παρουσίασε και εκτέλεσε παραδοσιακή κινεζική μουσική με παραδοσιακά όργανα.

 

Οι συνθέσεις των μουσικών συγκροτημάτων του πανεπιστημίου κατέπληξαν τους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ ο Έλληνας μουσικός του θιάσου, Φώτης, συμμετείχε στη μουσική εκτέλεση παίζοντας κιθάρα και τραγουδώντας παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια μαζί με την Εβελίνα. Ο φοιτητής Jing Cai, που είχε συμμετάσχει σε ανταλλαγή στην Ελλάδα, ενώθηκε μαζί τους τραγουδώντας ελληνικά τραγούδια, ενθουσιάζοντας το κοινό.

 

Η συζήτηση, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για μία ώρα, παρατάθηκε λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των φοιτητών.

 

Μετά τη συζήτηση, όταν ρωτήθηκαν για την εμπειρία τους από την ανταλλαγή με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Νοτιοδυτικής Κίνας, τα μέλη του ελληνικού θιάσου τόνισαν πως η ειλικρίνεια των φοιτητών και η αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό τους συγκίνησαν ιδιαίτερα. Προσβλέπουν σε μελλοντικές ανταλλαγές φοιτητών μέσω του Κέντρου και εξέφρασαν την επιθυμία να υπάρξουν ανταλλαγές και για καθηγητές, ώστε να διδάσκουν και να μεταλαμπαδεύουν γνώσεις σε κάθε χώρα, προωθώντας περαιτέρω τον πολιτιστικό διάλογο.

 

(Πηγή: Sino-Hellenic Information Post)