Εγγραφείτε για να μαθαίνετε νέα μας
Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Μουσική παράστασηαπό 29 Σεπτεμβρίου 2009
Media
Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης

Στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ Orient Express της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ, το οποίο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα φυτώριο νέων προικισμένων καλλιτεχνών, η Τατιάνα Λύγαρη παρουσιάζει φέτος ένα σύγχρονο και εξαιρετικά πρωτότυπο μουσικοθεατρικό έργο, την επική κωμική όπερα-καμπαρέ με τίτλο Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΗΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.

Το κείμενο, σε σατιρική έμμετρη μορφή, αλλά και η μουσική είναι του συνθέτη Μηνά Ι. Αλεξιάδη, καθηγητή Μουσικού Θεάτρου και Όπερας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, και βασίζεται στον γνωστό αρχαιοελληνικό μύθο τής αρπαγής της Ευρώπης από το Δία.

Σύμφωνα με αυτόν, ο πατέρας των θεών, ως μία σύγχρονη υπερδύναμη, γνωστός για τις ερωτικές του παρασπονδίες, μεταμορφώνεται σε ταύρο, απάγει την Ευρώπη από τις ακτές τής Φοινίκης, όπου έπαιζε με τις φίλες της στα αβαθή νερά, και πετώντας πάνω από τη θάλασσα την μεταφέρει στην Κρήτη, όπου και ενώνεται μαζί της στο Ιδαίον Άνδρον.

Η ένωση του Δία και της Ευρώπης στο έργο – όπως συμβαίνει και στο μύθο – ολοκληρώνεται με τη συγκατάθεση της κοπέλας, κοινώς η τότε αειπάρθενος και νυν γηραιά Ευρώπη ενδίδει οικειοθελώς στις προθέσεις τής πέρα από τον Ατλαντικό υπερδύναμης. Ταυτόχρονα, στους κωμικού χαρακτήρα στίχους και τα τραγούδια, γίνονται αναγωγές σε επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά θέματα όπως οι περαιτέρω συναινετικές ευρωπαϊκές προοπτικές, οι νέες χώρες τής σύγχρονης ευρωπαϊκής διεύρυνσης, οι προθέσεις για κοινή Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, οι κοινές οικολογικές ανησυχίες, οι διαχρονικές σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής αλλά και η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό καλειδοσκόπιο. Τα τραγούδια από tangos και latin έως ελληνικά ethnic και λαϊκότροπα ερμηνεύονται από 5 ταλαντούχους performers ενώ η παράσταση δανείζεται στοιχεία από την κωμική όπερα, την επιθεώρηση, το μιούζικαλ και το καμπαρέ.

Οι θεατές έχουν πάντα τη δυνατότητα να δειπνήσουν στο διάλειμμα της παράστασης, μια και το εντυπωσιακά ατμοσφαιρικό βαγόνι του Orient Express, που στεγάζει τη Μουσική Σκηνή του Τρένου στο Ρουφ, είναι ένα προσεγμένο WAGON-RESTAURANT. Η σκηνοθεσία είναι της Τατιάνας Λύγαρη, τα κοστούμια τής Νατάσσας Ζούκα και οι φωτισμοί τού Παναγιώτη Πλασκασοβίτη. Τους ρόλους τού Αφηγητή, του Δία, της Ευρώπης και του Απόλλωνα καθώς και των μουσικών τής παράστασης ερμηνεύουν ο Θανάσης Βλαβιανός, η Τίνα Γιωτοπούλου, ο Ανδρέας Σταματόπουλος, ο Ανδρέας Στεργίου και η Ευαγγελία Τσιάρα.ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ…

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ,
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως