Δύο ξεχωριστές συναυλίες τζαζ
τις Παρασκευές 5 & 12 Φεβρουαρίου 2016, στις 21:30
Στη ετήσια τζαζ συνάντησή του με “το Tρένο στο Ρουφ” o Mηνάς Αλεξιάδης επανέρχεται και συνεργάζεται με κορυφαίους μουσικούς της ελληνικής τζαζ σκηνής, σε δύο μοναδικές συναυλίες, παρουσιάζοντας ένα ρεπερτόριο με επιλεγμένα jazz blues, μπαλάντες, hard- bop και λάτιν κομμάτια.
Στο σχήμα εμφανίζονται ως σολίστ οι σαξοφωνίστες Δημήτης Τσάκας στις 05.02 και ο Τάκης Πατερέλης στις 12.02.
Το κουαρτέτο αυτοσχεδιάζει και ερμηνεύει συνθέσεις των Charlie Parker, Miles Davis, Wayne Shorter, Thelonious Monk, Cole Porter κ.α, καθώς και κορυφαία jazz standards.
Mηνάς Αλεξιάδης: πιάνο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: ντραμς
Περικλής Τριβόλης: κοντραμπάσο
και
Δημήτρης Τσάκας (άλτο σαξόφωνο) στις 5 Φεβρουαρίου 2016
Τάκης Πατερέλης (τενόρο σαξόφωνο) στις 12 Φεβρουαρίου 2016
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
τις Παρασκευές 5 & 12 Φεβρουαρίου 2016, στις 21:30
στο Θεατρικό Βαγόνι
Γενική Είσοδος: 10€
Ηλεκτρονική προπώληση
www.viva.gr/tickets/music/to-treno-sto-rouf/minas-alexiadis/
Ο Mηνάς Aλεξιάδης, διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Nτύσσελντορφ, πτυχιούχος της Nομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Tμήματος Mουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών, είναι αναπληρωτής καθηγητής (Όπερα και Μουσικό Θέατρο) στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών. Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, δισκογραφηθεί σε 24 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα. Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα, μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έχει συμμετάσχει σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια, μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε αντίστοιχες και άλλες εκδόσεις στην Ελλάδα και την Γερμανία.
Στον χώρο της τζαζ από νεαρή ηλικία έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ (κατά την δεκαετία του 1980 στα διεθνή φεστιβάλ τζαζ και αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής PRAXIS) και έχει παίξει/συνεργαστεί με τους Chick Corea, Markus Stockhausen, Arild Andersen, Tony Lakatos, Cristoph Lauer, Keter Betts, Gunther Hampel, Matthias Bergmann, Monika Linges, Harry Sokal, Joris Dudli, Heiri Kaenzig, Jeff Wohlgenannt, Imre Köszegi, Gianni Cavalaro, Matti Raijas, David Lynch, Sarah Fenwick, με κορυφαίους έλληνες τζαζ μουσικούς κ.α.
Ο Δημήτρης Τσάκας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασσική κιθάρα παίρνοντας δίπλωμα με άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση και επίσης σπούδασε jazz σαξοφωνο με υποτροφία στο Berklee College of Μusic (καθηγητές: Andy Mc Gee, Jerry Bergonzi, George Garzone). Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφικές παραγωγές και ζωντανές εμφανίσεις πολλών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνων (Μ.Φαραντούρη, Χ.Αλεξίου, Δ.Γαλάνη, Ε.Αρβανιτάκη, Σ.Κραουνάκης κ.α.) καθώς και της ελληνικής jazz σκηνής (Τ.Πατερέλης, Γ.Κοντραφούρης, Γ.Τρανταλιδης Γ.Φακανάς, Ιasis κ.α.). Με το προσωπικό του jazz σχήμα συμμετέχει σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2007 συμμετείχε ως σολίστ στο τριπλό CD του Βαγγέλη Παπαθανασίου 'Blade Runner Trilogy '-25th anniversary. Τον Μάιο του 2010 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό CD με τίτλο “Growing up”, το οποίο ηχογράφησε στη Νέα Υόρκη παίρνοντας εξαιρετικές κριτικές απο κορυφαίους μουσικούς, όπως ο David Liebman. Τον Ιανουάριο του 2013 παρουσίασε ως σολίστ, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασια με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ το ιστορικό έργο “Charlie Parker with strings”, αποσπώντας εξαιρετικά σχόλια και κριτικές. Τον Δεκέμβριο του 2015 κυκλοφόρησε από τη MINOS – EMI το νέο του προσωπικό CD με τίτλο “Α man dreams”: ένα ιδιαίτερα σημαντικό άλπουμ με προσωπικό στιλ και επιρροές από τη latin και τη Νεουρκέζικη jazz μουσική.
Ο Τάκης Πατερέλης σπούδασε κλασσικό πιάνο στο Ωδείο Αθηνών, αρχικά με την Ελένη Βάρδα και στη συνέχεια με την Αλίκη Βατικιώτη. Αποφοίτησε το 1984 με δίπλωμα «Άριστα Παμψηφεί Και Δεύτερο Βραβείο». Το 1978 βραβεύτηκε με τη δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου «Καίτη Παπαιωάννου». Από το 1982 ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος την ενασχόλησή του με το σαξόφωνο και την τζαζ μουσική και το 1983 έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις με συγκροτήματα τζαζ ως σαξοφωνίστας.
Το 1991-1992 παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού, ενορχήστρωσης και σύνθεσης στο Berklee College Of Music στην Βοστόνη. Δάσκαλοί του υπήρξαν προσωπικότητες όπως οι Andy Mcghee, Herb Pomeroy, Paul Fontaine, Jeff Friedman, Βοb Pilkington κ.α. Από το 1993 διδάσκει στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας», σαξόφωνο, πιάνο, ενορχήστρωση, θεωρητικά μαθήματα και παράλληλα αντίστοιχα μαθήματα στο Ωδείο Αθηνών. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα σημαντικά ονόματα της ελληνικής jazz (και ευρύτερα δημιουργικής) μουσικής (Γ. Τρανταλίδης, Μηνάς Αλεξιάδης, Γ. Φακανάς, Μάρκος Αλεξίου, Τάκης Φαραζής, Γ. Κοντραφούρης, συγκρότημα "IASIS", Κώστας Μπαλταζάνης, Τάκης Μπαρμπέρης, Κυριάκος Σφέτσας, Δημήτρης Καλατζής κ.α.). Επίσης έχει συνεργαστεί με τζαζ μουσικούς διεθνούς φήμης: John Hicks, Μanny Boyd, Danny Hayes, Τony Lakatos, Bela Lakatos, Jimmy Cobb κ.ά. ‘Εχει συμμετάσχει σε πολλούς και σημαντικούς δίσκους της ευρύτερης ελληνικής τζαζ δισκογραφίας. Η προσωπική δισκογραφία του περιλαμβάνει: Τάκης Πατερέλης / Γιώργος Κοντραφούρης: FUNKY PEOPLE Europe Records (2001), Τάκης Πατερέλης LET THE BLUES TALK Legend Records (2008).
Ο Σπύρος Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τη μουσική του πορεία παίζοντας ντραμς, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1980 σπούδασε κλασσικά κρουστά στο Ωδείο Αθηνών. Η επαγγελματική του δραστηριότητα επί σκηνής και δισκογραφικά αριθμεί πάνω από 450 δισκογραφικές συμμετοχές με κορυφαίους τραγουδιστές και καταξιωμένους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Είναι ιδρυτικό μέλος του γνωστού jazz group "Page One”, συνεργάστηκε στη συνέχεια με τις διεθνούς φήμης αμερικανίδες τραγουδίστριες Debora Davis, Modinha, Jean Parker, Carla Cook, Carel Loops, με διάσημους ευρωπαίους μουσικούς της jazz, όπως οι Markus Stockhausen, Arlid Andersen, A. Sheppard, B. Hofseth, με τον διάσημο Αμερικάνο jazz vocalist Kevin Mahogany κ.α.
Από το 1993 ο Σπ. Παναγιωτόπουλος είναι καθηγητής ντραμς στο Ωδείο Φ. ΝΑΚΑΣ, όπου έχει συνοδεύσει τον πιανίστα Dennis Montgomery και όλους τους σολίστ- καθηγητές του μουσικού πανεπιστημίου "Berklee" της Βοστόνης κατά την διάρκεια των εκεί σεμιναρίων και συναυλιών. Μεταξύ άλλων, έλαβε μέρος στα διεθνή jazz φέστιβαλ της «Τεχνόπολης» στο Γκάζι, το 2003 ως ελληνική συμμετοχή με τον Μηνά Αλεξιάδη, και το 2004 με τον Ιρλανδό κιθαρίστα Mark O' Leary για την Ιρλανδική συμμετοχή, καθώς και στο αντίστοιχο jazz φεστιβάλ της Βουλγαρίας στην Σόφια.
Ο Περικλής Τριβόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε σπουδάζοντας θεωρία, αρμονία της μουσικής και ηλεκτρικό μπάσο στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. Από το 1998 έως το 2001 σπούδασε σύνθεση τζαζ στο Berklee College of Music στη Βοστώνη, όπου επίσης ξεκίνησε μαθήματα κοντραμπάσου. Από το 2003 εργάζεται στην Αθήνα ως επαγγελματίας μουσικός και συνεργάζεται με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, έλληνες και ξένους στον χώρο της τζαζ μουσικής. Έχει διδάξει σειρά σεμιναρίων κοντραμπάσσου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα επί τέσσερα χρόνια. Εδώ και πολλά χρόνια είναι ο καθηγητής κοντραμπάσου στο Ωδείο Ateneum.
Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών (όπως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης), έχει συνεργαστεί με διεθνώς γνωστούς καλλιτέχνες της τζαζ (Markus Stockhausen, Gilad Atzmond , Simon Nabatov κ.α.) και έχει διδαξει σε πολλά εργαστήρια τζαζ ως καθηγητής. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλές μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και στην τηλεοραση και έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες τζαζ συναυλίες καθώς και σε φεστιβάλ μουσικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Mηνάς Αλεξιάδης: πιάνο
Σπύρος Παναγιωτόπουλος: ντραμς
Περικλής Τριβόλης: κοντραμπάσο
και
Δημήτρης Τσάκας (άλτο σαξόφωνο) στις 5 Φεβρουαρίου 2016
Τάκης Πατερέλης (τενόρο σαξόφωνο) στις 12 Φεβρουαρίου 2016