Εγγραφείτε για να μαθαίνετε νέα μας
Το Κολιέ της Ελένης
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Θεατρική παράστασηαπό 29 Σεπτεμβρίου 2009
Media
Το Κολιέ της Ελένης

Η Τατιάνα Λύγαρη επανέρχεται στη σκηνή του Θεατρικού Βαγονιού της Αμαξοστοιχίας-Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την πολυβραβευμένη γαλλόφωνη Καναδή συγγραφέα Carole Fréchette με το εξαιρετικά επίκαιρο θεατρικό έργο ΤΟ ΚΟΛΙΕ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ.

Η Ελένη, μία γυναίκα από τη Δύση, που συμμετέχει σ’ ένα συνέδριο σε μια ζεστή και χαοτική πόλη της Μέσης Ανατολής, χάνει ένα μικρό κολιέ με άσπρες πλαστικές πέρλες. Σε μία τρελή αναζήτηση, ψάχνει αυτό το ταπεινό και εύθραυστο αντικείμενο στους πολυσύχναστους και δαιδαλώδεις δρόμους της πόλης. Ο Ναμπίλ, ένας ταξιτζής, είναι ο οδηγός και προστάτης της σ’ αυτή την ξέφρενη κούρσα.

Πρόκειται για μια ευαίσθητη διαδρομή γνώσης και συνειδητοποίησης μέσα από την οποία προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη μετατόπισης από το ανώφελο «εγώ» στο δημιουργικό «εμείς», που τόσο απουσιάζει στην εποχή μας. Μέσα από την κατανόηση του άλλου που μιλάει άλλη γλώσσα και έχει άλλη νοοτροπία αλλά βιώνει τα ίδια αισθήματα απώλειας, μοναξιάς και αγιάτρευτου πόνου, μπορούμε να μετακινηθούμε ως προς τις αντιλήψεις μας, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους φόβους και τις αμφιβολίες μας και να αποδεχτούμε τις προσωπικές μας απώλειες.

Γραμμένο το 2001 στη Βηρυττό και μεταφρασμένο ήδη στα γερμανικά, πορτογαλικά και αγγλικά, το έργο αντλεί τη θεματολογία του από την καθημερινότητα της Μέσης Ανατολής αναδεικνύοντας την παγκόσμια, πλέον, ηθική και κοινωνική απαίτηση για ισότητα και ειρήνη. Είναι ένα «μαργαριτάρι» ανθρωπισμού, γεμάτο συγκίνηση και αισιοδοξία που οδηγεί τον Βορρά να δει τον Νότο, τη Δύση να δει την Ανατολή, τις αντιθέσεις, τις αντιφάσεις τους αλλά και το παντοδύναμο κοινό στοιχείο τους που είναι η ανθρώπινη υπόσταση.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι το θέατρο μπορεί να μην αλλάζει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί ν’ αλλάξει τη ματιά μας γι’ αυτόν.

Στο Wagon-Bar και Wagon-Restaurant φέτος σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα της παράστασης γευστικά πιάτα με Ανατολίτικες πινελιές. Στο ούτι και την κιθάρα ο Γιάννης Κουτής.

Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί:
ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΥΓΑΡΗ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΟΚΚΟΣ
ΑΝΑΤΟΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη
Συνεργάτης Σκηνοθέτη: Αλκυώνη Βαλσάρη
Μετάφραση: Μαρίας Ευσταθιάδη
Κοστούμια: Ντόρα Λελούδα
Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βίντεο Τέχνη: Μαριάννα Στραπατσάκη
Μοντάζ - Ειδικά Εφφέ: Γιώργος Νικόπουλος

Η θεατρική παράσταση ΤΟ ΚΟΛΙΕ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ έχει την έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για να την παρακολουθήσουν μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το ταμείο του θεάτρου.


ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ…

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΣΤΟ ΡΟΥΦ

Σιδηροδρομικός Σταθμός Ρουφ,
Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως